Vrees en Vergelding…

So die nuwe 2020 vertaling van die Bybel is uit. Ek geniet dit baie. Ek sê nou die dag vir iemand; toe hulle my vra; hoe is die nuwe Bybel. Ek sê vir hom: “Jy kan nie ‘n 1983 en ‘n 2020 Toyota Corolla met mekaar vergelyk nie…” Ok, ok, ek weet ‘n Bybel en ‘n kar is nie dieselfde nie. Maar you catch my drift.

Die eerste ding wat ek toe doen, toe ek die nuwe Bybel in my hande vashou, is; ek blaai na Psalm 23 toe. En is dit nie mooi vertaal nie. Dis toe dat ek weer dink oor Psalm 23.
En dan veral vers 5:
“U dek vir my ‘n tafel
voor die oë van my teenstanders.
U verfris my kop met olyfolie;
my beker loop oor.”

Die 1983 vertaling het gepraat van vyande. Whats this all about. Hoekom dek my Here vir my ‘n tafel voor my teenstanders. Is dit ‘n in-die-gesig-uitlag oefening? ‘n Kyk-ek-sal-julle-wys vinger wat ek swaai? Ek dink dit gaan oor vrees en vergelding.

Ons is almal bang vir mense en dinge. En hierdie mense en dinge waarvoor ons bang is, maak dat ons wil vergeld. Dink maar aan iemand wat ‘n persoon wat baie na aan jou is kwaad aandoen. Wat is jou emosie? Ek het dit hierdie week so aan my lyf gevoel. Iemand was lelik met my vrou. En ek het daai persoon sleg gesê en net daar besluit ek is klaar met jou. Ek het sommer by myself gedink; “ek hoop julle dinge werk nie uit nie.” En; “julle gaan julle rieme nog styfloop, die wiel gaan draai, watch ma net…”

En toe lees ek die vers. “U dek vir my ‘n tafel voor die oë van my teenstanders.” En ek besef. God is so goed vir my. Hy verfris my kop met olie, my beker loop oor. Vergelding is nie die ding hier nie. My lewe sal wys dat my Herder goed is vir my en dit sal dinge verander. Die huis waarheen ek sal terugkeer tot in lengte van dae, dis ‘n huis van liefde en deernis.

En vrees? Waar pas dit in. Die mense wat my bang maak. Hulle is die mense wat ek mee sukkel. Soos die korruptes in die politiek. Die wat my goed kan vat. Hulle wat my menswaardigheid kan steel. My manier van leef en verstaan kan steel. Mense wie se maniertjies ek nie verstaan nie. Ek vrees hulle en ek wil vergeld. Dis natuurlik.

Dawid wat die Psalm geskryf het, het in ‘n grot gesit. Omring deur vyande. Toe hy gevlug het vir sy eie seun. Vrees en Vergelding, was in sy kop… Kyk bietjie wat staan daar: 22 Dawid het daarvandaan weggegaan en ontsnap na die Adullamgrot toe. Sy broers en sy hele familie het dit gehoor en daarheen gegaan na hom toe. 2Verder het elkeen wat in die moeilikheid was, en elkeen wat ’n skuldeiser gehad het, en elkeen wat verbitterd was, by hom aangesluit, en hy het hulle leier geword. Daar was ongeveer vier honderd man by hom.  (Die Bybel Nuwe Vertaling. (1998). (electronic ed., 1 Sa 22:1–2). Cape Town, South Africa: Bybelgenootskap van Suid-Afrika.)

Hierdie Psalm waarsku my teen dit. hierdie Psalm sê: “Die HERE is my herder; ek ly nie gebrek nie.

Hier is die hele Psalm in die 2020 vertaling:

Die HERE is my herder;
ek ly nie gebrek nie.

In groen weivelde laat Hy my rus;
na water waar daar rusplek is, lei hy my heen.
Hy gee my nuwe lewenskrag;
Hy lei my op die regte paaie
ter wille van sy Naam.
Selfs as ek in die donkerste kloof ingaan,
is ek nie bang vir gevaar nie,
want U is by my.
Dit is u staf en u stok wat my gerusstel.

U dek vir my ‘n tafel
voor die oë van my teenstanders.
U verfris my kop met olyfolie;
my beker loop oor.

Net goedheid en troue liefde sal my volg
al die dae van my lewe,
en ek sal bly terugkeer
na die huis van die HERE,
tot in lengte van dae.

Author: Henri Meyer (vdm)

Ek is 'n doodgewone outjie in Mosselbaai wat die Here wil dien met my lewe...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: